top of page

lijkwade

Een Zacht en Eerbiedig Afscheid

Een Zacht en Eerbiedig Afscheid

Door de jaren heen heb ik verschillende rouwdiensten bijgewoond en telkens voelde de traditionele kisten onnatuurlijk en afstandelijk. De dood bleef voor mij iets abstracts, totdat ik in 2003 mijn vader plotseling verloor. Het zien van zijn opgebaarde lichaam in een houten kist voelde kil en vervreemdend.

Bij een uitvaart is het sluiten van de kist vaak een beladen moment—een abrupte, onomkeerbare handeling die niet past bij het gevoelige rouwproces. Het voelde alsof er een harde grens werd getrokken tussen afscheid en herinnering. Vanuit deze ervaring ontstond de wens om een zachter, meer betrokken afscheidsritueel te creëren.

Concept: Een Vouwritueel

De lijkwade is ontworpen als een ritueel van geleidelijk afscheid nemen. Door het vouwen van de wade krijgen nabestaanden de ruimte om het rouwproces op een eigen tempo te doorlopen. Tijdens het opbaren kan de wade iedere dag een stukje verder gesloten worden, tot het moment van definitief afscheid. Net zoals een baby aan het begin van zijn leven wordt ingebakerd, wordt de overledene liefdevol toegedekt voor zijn laatste reis.

Ritueel: Een Langzaam Vervagend Beeld

Tijdens de wake worden de twee textiellagen stap voor stap dichtgevouwen, waardoor het beeld van de overledene langzaam vervaagt. In de eerste fase van het ritueel blijven de handen en het bovenlichaam nog zichtbaar en tastbaar. Naarmate de wade verder wordt gevouwen, verspreid over enkele dagen, wordt de overledene met zorg en aandacht ingebakerd.

Voordat de tweede laag wordt gesloten, is er ruimte om persoonlijke voorwerpen mee te geven. Wanneer deze laag half gesloten is, ontstaat een grote ‘kraag’ die het hoofd van de overledene geborgenheid biedt. Het definitief sluiten van de wade voelt als het omhullen met een warme, wollen mantel. Tot slot wordt de wade subtiel en respectvol afgesloten.

Materiaal: Natuurlijke Warmte

Elke lijkwade is met de hand gemaakt en daardoor uniek. Er wordt uitsluitend gebruikgemaakt van 100% natuurlijke materialen, zoals katoen en wolvilt. De eerste textiellaag is bij het hoofdeinde deels geplisseerd, waardoor een vleugelvormige kraag ontstaat, die het geheel een zachte, serene uitstraling geeft.

Draagbaar: Subtiel en Respectvol

De overledene kan thuis of in een uitvaartcentrum worden opgebaard, in combinatie met een houten draagbaar. De subtiele vormgeving van de draagbaar sluit naadloos aan op het karakter van de lijkwade. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, waaronder eiken en essen.

Tot Slot: Een Geleidelijk Afscheid

De kracht van dit ritueel zit in de mogelijkheid om stap voor stap afscheid te nemen, op een natuurlijke en geleidelijke manier. Door het vouwen van de wade ontstaat ruimte voor reflectie, herinnering en betrokkenheid. Omdat elke wade op aanvraag wordt gemaakt, is er bovendien ruimte voor speciale en persoonlijke wensen.

 Iefke Machielsen

bottom of page